mandag 12. oktober 2009

Hva sier avisene?

Som ny i et land og et område hvor jeg ikke har vært før, blir aviser et naturlig utgangspunkt for å skjønne hvor man har havnet, hva som rører seg og hva mannen i gata og mannen på toppen bedriver og mener. Når det gjelder palestinske aviser kommer jeg dessverre til kort, alt er trykket på arabisk og selv om det er vakkert å se på, kan jeg bare se på bildene. Israelske aviser derimot er verdt et studie i seg selv. Først har du Haaretz, som tilhører venstresiden og er en av de få, om ikke den eneste, som gir et noenlunde balansert bilde av forholdet mellom palestinerne og israelerne. De har artikler som kan være svært kritiske mot egen regjering og trykker leserinnlegg både for og i mot den aktuelle politikken. Som utlending i dette området er det et interessant vindu inn i det israelske samfunnet, ikke bare i forhold til okkupasjonen og behandlingen av palestinerne, men også i forhold til grupper innad i Israel. Et eksempel fra gårsdagens avis er at enkelte ultra-ortodokse rabbinere klassifiserer internett som "an instrument of impurity". Sitat: "Every day I hear stories about young people who have gone downhill via this horrible instrument to the edge of the abyss. This epidemic must be stopped". Sitat slutt. De krever at elever som har internett hjemme ikke skal få lov til å bli utdannet innen enkelte ultra-ortodokse institusjoner. En annen rabbiner er litt mer imøtekommende og sier at de som må ha internett "can use a filtered service referred to as the kosher internett". Jeg er blitt veldig nysgjerrig på hva kosher internett er, siden kosher vanligvis dreier seg om hvilke kjøtt og melkeprodukter jøder kan og ikke kan spise. 

Så har du Jerusalem Post, som generelt gir et svært lite fordelaktig bilde av palestinerne. De trykker også annonser for diverse interesseforeninger, for eksempel en sponset av "Victims of Arab Terror International (VAT) som proklamerer: "Stop the shameful appeasement and capitulation to the arab enemies!" Det inviterer vel ikke akkurat til dialog mellom partene når man leser slike ting til frokost, dessverre. På den annen side forteller de i dagens avis om en gruppe ungdommer, 88 i alt, som har skrevet under på at de ikke vil tjenestegjøre i den israelske hæren, som er obligatorisk i tre år for gutter og to år for jenter (med unntak hvis du tilhører en ultra-ortodoks gruppering eller er palestiner med israelsk statsborgerskap). Dette gjør de av samvittigshetsgrunner, flere etter å ha besøkt Vestbredden og snakket med palestinere, og som ønsker å sende et signal til dem og til resten av verden om at ikke alle israelere støtter okkupasjonen og undertrykkingen som pågår. Vel vitende om at de det kommende året må belage seg på fengselsstraff. Når det finnes sånne ungdommer finnes det jo håp! Bare så synd at avisen presterer å bruke hermetegn rundt "occupation" and "oppression".

Ellers kunne jeg se på Al-Jazeera at Robert Fisk slaktet den norske nobelkomiteen og sammenlignet det å gi fredsprisen til Obama for hva han muligens kan komme til å klare en gang i fremtiden med å gi nobelprisen i medisin til en forsker som muligens, en gang i fremtiden, ville finne opp en vaksine mot kreft.
Noe å snakke om har vi i alle fall!

Hilsen Ingvild

2 kommentarer:

  1. Hei igjen. Ja, her diskuterer vi fredspris,og jeg følger ekstra med på det som skjer i malaysia og Rammalah, når man ikke har vært på de stedene er det morsomt å lese bloggene deres!Har du ett greit husvære? Du får hade fint til neste gang! Pass på deg selv!Her er snøen nå helt borte ! Helt greit synes jeg.... Hilsen Hildur.

    SvarSlett
  2. Hei Ingvild.

    Kjempe morsomt å lese om din noe litt uvanlig praksis. Utrolig hva du får til. Gleder meg til å lese fortsettelsen av denne bloggen.

    Masterstudiet er ikke så værst- men blekner litt i sammenligning med dette:)

    Hilsen Stine

    SvarSlett